Az ételallergiáról

Az ételallergia hátterében az immunrendszer kóros válasza áll. Akkor fordul elő, ha az immunrendszer téves módon veszélyesnek ismer fel valamely étel összetevőt – legtöbbször fehérjét -, és beindítja a védekezési reakciót ellene.

Allergia
Allergia

Mindenkit érinthet

Az ételallergia hazánkban a felnőttek és a gyermekek jelentős részét érinti. A gyermekek ételallergiája sokszor felnőtkorra visszahúzódik. Gyakran családon belüli halmozódást mutat, ami az öröklődés lehetőségét veti fel.

A sütőipari és a cukrász termékek esetében leginkább a köztudatban lévő allergén anyag a glutén és a laktóz.

Ezek mellett viszont számos alapanyag válthat ki allergiás reakciót. Ennek ellenére az emberek nagy százalékánál ez a tudás hiányos. Az, hogy mi mit tartalmaz addig a pontig nem is foglalkoztat igazán senkit, amíg nem lesz közvetlenül érintett benne.

 Az allergiás reakciók skálája széles. A legenyhébbnek mondható a csalánkiütés, de a légzőszervi érintettség esetében súlyos is lehet.

 Az információ adás és jelölés emiatt is vált kötelezővé az élelmiszer gyártó cégek esetében.

Kötelező allergénkijelzés

Allergia

A rendelet értelmében az alábbi 14 allergiát okozó anyagról és mindennemű, belőlük készült termékről kell tájékoztatást adni a fogyasztó részére:

  1. Glutént tartalmazó gabonafélék
    (azaz búza, rozs, árpa, zab, tönkölybúza, kamut, illetve hibridizált fajtái)
  2. Rákfélék
  3. Tojás
  4. Hal
  5. Földimogyoró
  6. Szójabab
  7. Tej (beleértve a laktózt)
  8. Diófélék
    (azaz mandula (Amygdalus communis L.), mogyoró (Corylus avellana), dió (Juglans regia), kesudió (Anacardium occidentale), pekándió (Carya illinoinensis [Wangenh.] K. Koch), brazil dió (Bertholletia excelsa), pisztácia (Pistacia vera), makadámia vagy queenslandi dió (Macadamia ternifolia))
  9. Zeller
  10. Mustár
  11. Szezámmag
  12. Kén-dioxid és az SO 2 -ben kifejezett szulfitok 10 mg/kg, illetve 10 mg/liter összkoncentrációt meghaladó mennyiségben;
    (A számítást a fogyasztásra kész termékekre vagy a gyártó utasítása alapján elkészített termékekre vonatkozóan kell elvégezni.)
  13. Csillagfürt
  14. Puhatestűek
Allergia

Összegyűjtötte?

Nincs más teendő, mint összegyűjteni a felhasznált alapanyagok csomagolásáról az allergén tartalmat, majd a saját előállítású késztermékek esetében a receptúrák alapján készíteni kell egy listát, melyben egyértelműen le van írva, hogy mely termék, milyen allergén anyagot tartalmaz.

Ennek a listának bármikor elérhetőnek kell lennie a vásárlók számára.

Amennyiben változik az alapanyag összetétel egy termékben, aktualizálni kell a listát. Drasztikus esetben a rossz információ az érintett vásárlók egészségét kockáztatja.