Az ételallergiáról

Az ételallergia hátterében az immunrendszer kóros válasza áll. Akkor fordul elő, ha az immunrendszer téves módon veszélyesnek ismer fel valamely étel összetevőt – legtöbbször fehérjét -, és beindítja a védekezési reakciót ellene.

Allergia
Allergia

Mindenkit érinthet

Az ételallergia hazánkban a felnőttek és a gyermekek jelentős részét érinti. A gyermekek ételallergiája sokszor felnőtkorra visszahúzódik. Gyakran családon belüli halmozódást mutat, ami az öröklődés lehetőségét veti fel.

A sütőipari és a cukrász termékek esetében leginkább a köztudatban lévő allergén anyag a glutén és a laktóz.

Ezek mellett viszont számos alapanyag válthat ki allergiás reakciót. Ennek ellenére az emberek nagy százalékánál ez a tudás hiányos. Az, hogy mi mit tartalmaz addig a pontig nem is foglalkoztat igazán senkit, amíg nem lesz közvetlenül érintett benne.

 Az allergiás reakciók skálája széles. A legenyhébbnek mondható a csalánkiütés, de a légzőszervi érintettség esetében súlyos is lehet.

 Az információ adás és jelölés emiatt is vált kötelezővé az élelmiszer gyártó cégek esetében.

Kötelező allergénkijelzés

Allergia

A rendelet értelmében az alábbi 14 allergiát okozó anyagról és mindennemű, belőlük készült termékről kell tájékoztatást adni a fogyasztó részére:

 1. Glutént tartalmazó gabonafélék
  (azaz búza, rozs, árpa, zab, tönkölybúza, kamut, illetve hibridizált fajtái)
 2. Rákfélék
 3. Tojás
 4. Hal
 5. Földimogyoró
 6. Szójabab
 7. Tej (beleértve a laktózt)
 8. Diófélék
  (azaz mandula (Amygdalus communis L.), mogyoró (Corylus avellana), dió (Juglans regia), kesudió (Anacardium occidentale), pekándió (Carya illinoinensis [Wangenh.] K. Koch), brazil dió (Bertholletia excelsa), pisztácia (Pistacia vera), makadámia vagy queenslandi dió (Macadamia ternifolia))
 9. Zeller
 10. Mustár
 11. Szezámmag
 12. Kén-dioxid és az SO 2 -ben kifejezett szulfitok 10 mg/kg, illetve 10 mg/liter összkoncentrációt meghaladó mennyiségben;
  (A számítást a fogyasztásra kész termékekre vagy a gyártó utasítása alapján elkészített termékekre vonatkozóan kell elvégezni.)
 13. Csillagfürt
 14. Puhatestűek
Allergia

Összegyűjtötte?

Nincs más teendő, mint összegyűjteni a felhasznált alapanyagok csomagolásáról az allergén tartalmat, majd a saját előállítású késztermékek esetében a receptúrák alapján készíteni kell egy listát, melyben egyértelműen le van írva, hogy mely termék, milyen allergén anyagot tartalmaz.

Ennek a listának bármikor elérhetőnek kell lennie a vásárlók számára.

Amennyiben változik az alapanyag összetétel egy termékben, aktualizálni kell a listát. Drasztikus esetben a rossz információ az érintett vásárlók egészségét kockáztatja.